Missie en Visie
Goed onderwijs geven aan ieder kind is onze grootse opdracht. Hoe wij dat doen en waar wij voor staan kunt u hieronder lezen.
Missie
Samen groeien met lef!
Op de Ichthusschool zorgen wij ervoor dat we het beste uit ieder kind halen om zo succesvol de maatschappij in te kunnen.
Vanuit de christelijke waarden is ieder kind welkom op de Ichthusschool, mag ieder kind zijn zoals het is, is ieder kind uniek en wordt ieder kind gezien voor wie hij is.
Visie
Op de Ichthus leer je rekenen, lezen, taal en alle andere schoolvakken en hoe je met anderen mensen en kinderen omgaat en hoe anderen leven. Het is okay dat iedereen anders is.
Je leert dat je zelf verantwoordelijk bent om te leren en je leert om zelf na te denken over wat goed gaat en wat je nog kan verbeteren.
Je mag op de Ichthus overal aan mee doen; of je ergens goed in bent, of iets lastig vindt, je iets spannend vindt of juist helemaal niet……. Iedereen telt mee!
Kernwaarden
In ons pedagogisch en didactisch handelen staan voor ons de volgende kernwaarden centraal:
Samen
Veiligheid
Verantwoordelijkheid
Groei
Ons Motto: Samen groeien met lef!
Samen staat voor:
het samenwerken in de instructielessen, de leerkracht die samen met de kinderen elke dag een stapje verder wil komen, het werken met de Kanjeruitgangspunten, ouderparticipatie; het samen optrekken tussen ouders en de leerkrachten om samen het beste uit ieder kind te halen.
Groeien staat voor:
elke dag een klein beetje verder komen op leergebied, het leren zelfstandig te worden, het groeien naar een zelfbewust persoon die zelf keuzes durft te maken. Lef: staat voor het aandurven om nieuwe dingen te leren, het doorzetten als iets niet in 1 keer lukt, het omgaan met de andere kinderen, nieuwe vrienden maken, je durven uitspreken en voor je mening durven uitkomen; voor jezelf opkomen.
Samen met ouders en kinderen maken wij de school!
Wat doen we?
We geven het onderwijs op de Ichthusschool vorm door:
- Gedifferentieerd te werken. In elke klas worden minstens drie instructieniveaus gehanteerd.
- De leerlingen te begeleiden naar zelfstandigheid. Hierbij gebruiken wij onder andere het EDI-model.
- Een positieve mindset te stimuleren door te denken in mogelijkheden en te leren dat het iets nog niet kan en de leerling feedback te geven.
- Coöperatieve werkvormen toe te passen om het samen leren te stimuleren.
- De nadruk op positief gedrag te leggen. We geven passende complimenten. We gebruiken tevens de Kanjertraining om positief gedrag te stimuleren.
- De inzet van de Kanjertraining krijgen onze leerlingen inzicht in hun eigen gedrag en het gedrag van een ander en wordt er gewerkt aan de onderlinge relaties.
- Talenten te ontwikkelen op gebieden zoals muziek, drama, beeldende vorming, programmeren en techniek.
- Leerlingen persoonlijke aandacht te geven. Leerkrachten begroeten de kinderen 's ochtends bij de deur van de klas.
- Het werken met zelfstandige opdrachten, leerlingen te leren plannen, het ontwikkelen van zelfreflectie en door het stimuleren van een eigen inbreng.
- Duidelijke afspraken en regels en door het aanbieden van een duidelijk dagritme. Op onze school hechten wij belang aan de middagpauze. Deze zorgt ervoor dat zowel de leerling als de leerkracht zich weer voldoende kan opladen voor het middaggedeelte.
- Dat leerkrachten investeren in een goede relatie met de leerlingen welke is gebaseerd op wederzijds respect en waarin ieder kind zich 'gezien' voelt!
Hoe doen wij het?
De kernwaarden komen tot uiting doordat we op de Ichthusschool:
- Kinderen elke dag een succes laten ervaren, zowel op cognitief als op sociaal-emotioneel gebied, waarbij we uitgaan van een positieve mindset. Daarnaast laten we kinderen samen leren.
- Een veilig pedagogisch klimaat creëren, waar ieder kind welkom is om zijn of haar talenten te ontwikkelen.
- Insteken op talentontwikkeling van de kinderen. Zowel op cognitief als creatief gebied. Naast het aanleren van schoolse vaardigheden worden talenten ontwikkeld. De kinderen leren we omgaan met elkaar in onze pluriforme maatschappij en de kinderen leren over de natuur en gezond gedrag.
- Leerlingen begeleiden naar zelfstandigheid. We stimuleren het zelfstandig zijn en het zelfstandig werken zodat de leerlingen leren verantwoordelijkheid te nemen voor de dagelijkse dingen en hun eigen leerproces.
- Een vaste structuur bieden. De tijd voor ontspanning in de middag en de voorspelbaarheid van een vast dagritme geeft rust en op deze manier kunnen de leerlingen zich zelfstandig en zelfbewust ontwikkelen.
- Een positieve en verwachtingsvolle houding ten aanzien van het kind.