Ichthusschool
Snijdelwijklaan 4b
2771 SX Boskoop
T. 0172 - 214505
E. info@ichthusbos.nl

Nieuws uit groep 4

Leerkracht:
Hele week:                        juf Froukje - froukje.verburg@ichthusbos.nl

De zonnebloemen van Van Gogh:
Dinsdag hebben we kennisgemaakt met Vincent van Gogh. We hebben het gehad over zijn leven en over zijn schilderijen. Daarna zijn we gaan mengen op ons eigen kartonnen pallet en hebben we geprobeerd om de zonnebloemen van Van Gogh na te maken. Dit was moeilijker dan we dachten, maar het mengen was echt heel gaaf om te doen. Tennisles:
Maandag kregen de kinderen tennisles op de tennisbaan. Ze waren erg fanatiek.
Vriendschap:

We hebben een placemat gemaakt over vriendschap. Stap 1: vul in jouw vakje in wat jij belangrijk vindt aan vriendschap. Stap 2: bespreek met elkaar wat je opgeschreven hebt. De belangrijke dingen zet je in het midden van het blad neer. Stap 3: Vertel aan de klas wat jullie belangrijk vinden in een vriendschap. Er kwamen prachtige dingen uit. De placemats hangen achter in de klas.


Pizza bakken!!
Groep 4 mocht woensdag 6 maart pizza's bakken. Eerst werd het deeg gekneed, daarna werd het beleg gesneden. Het deeg moest een tijdje in de koelkast en daarna konden we de bolletjes plat maken en beleggen. Even de oven in........toen smullen maar.
Brooddeeg

 
Wij hebben brooddeeg gemaakt vandaag met 3 bekertjes meel 2 bekertjes zout en 1 beker water.
We moesten eerst alles in een kom doen en toen kneden en dan hebben we een bal gemaakt van het deeg.
En toen gingen we een kribbe maken van het deeg met daar in baby Jezus.
Dan moet je het satéstokje in de bovenkant van de kribbe steken en daar op komt dan een mooie grote ster.
Groetje Fenne en Emma

Herfsttafel
Verschillende kinderen uit de klas lieten zien wat ze in het bos hadden gevonden. Dit was zoveel, dat ze vroegen of we er niet een herfsttafel van konden maken. De kinderen hebben zelf een herfsttafel gemaakt met:
Een prachtig herfststuk gemaakt door Isa.
Een spinnenweb gemaakt door Linn.
En heel veel verzamelde blaadjes, kastanjes en eikels.


Superjuffie
In de klas lezen we het boek Superjuffie. Deze juf hoort dieren om hulp roepen. Als ze een krijtje eet verandert ze in Superjuffie. Jippe wilde proberen of dat bij mij ook werkte. Ik heb het geprobeerd, maar helaas ben ik geen Superjuffie. Het krijtje was wel lekker.


Meten = weten
Het leek maandag wel een soort doevrijdag. De kinderen waren druk in de weer om de klas, de deur, hun klasgenootjes en de gang op te meten. We hebben geleerd dan 100 cm hetzelfde is als 1 meter. Je kunt 1 meter ook schatten door een grote stap te zetten. Daarna hebben we gemeten hoeveel meter iets is. De lengte van de klas en de deur konden we zelf controleren. Voor de lengte van de gang zijn we even naar juf Wilma gegaan. Zij heeft de plattegrond erbij gepakt en laten zien dat de gang wel 39 meter lang is. Je klasgenootje opmeten kan op twee manieren: 1. je klasgenootje gaat tegen de muur staan en samen met een maatje meet je de lengte 2. je klasgenootje gaat op de grond liggen en samen met je maatje meet je de lengte.Vriendjesdag:
Vrijdag was het vriendjesdag. De kinderen mochten verkleed als vriendjes naar school komen. Ze zagen er prachtig uit. We werden zelfs nog getrakteerd op Chinese gelukskoekjes.


Doevrijdag:
Iedere vrijdag hebben we doevrijdag. We doen dan één les van de  dag  met materialen in plaats van boeken. Deze vrijdag hadden we extra geluk, want we hadden vijf kinderen van groep 7 die ons heel graag wilden helpen.  We  hebben de tafel van 2 springend opgezegd, we moesten een taalverhaal in chronologisch volgorde leggen, sommetjes maken door met  dobbelstenen te gooien en het alfabet met letterkaartjes neerleggen. Het was erg leuk en vooral erg leerzaam.

Rekenles met blokken:
Vrijdagochtend waren de kleuters de blokken kwijt. Ze stonden in het lokaal van groep 4. Zij gingen met de blokken bouwen. Ieder groepje kreeg een aantal blokken om mee te bouwen, daarna werd er een plattegrond van het bouwwerk gemaakt. Dit was nog best lastig, omdat je van bovenaf op het bouwwerk moet kijken. Het bouwwerk werd weer uit elkaar gehaald. De groepjes wisselden van plek en gingen aan de hand van de plattegrond het bouwwerk van een ander groepje proberen te maken. Dit was een stuk makkelijker, de bouwwerken stonden snel. Voor één keer mochten de kinderen voor juf spelen en het bouwwerk controleren. Het voelde een beetje als spelen, maar we hebben er heel veel van geleerd.

 
Welkom in groep 4!

Na zes weken vakantie is het dan eindelijk zover......jullie mogen naar groep 4.
De klas staat al helemaal klaar voor jullie komst.
De eerste week  staan o.a. rekenen, taal, spelling en woordenschat op het programma, 
maar natuurlijk ook knutselen om de klas samen gezellig te maken.
Denken jullie aan een schaar, lijm en stiften/kleurtjes? 


Er staat ook een nieuw voorleesboek op jullie te wachten. 
Het is alleen nog een raadsel welk boek het is.
De kinderen van vorig jaar hebben een paar tips over het boek op het boek geplakt.
Heb jij al een idee welk boek dit kan zijn??

Tot maandag.

Juf Froukje