De school probeert ieder kind de zorg te geven die het nodig heeft. Wanneer er met kinderen leer-, lichamelijke of sociaal-emotionele problemen zijn, wordt er extra naar gekeken. De groepsleerkracht doet dat in overleg met de Interne Begeleider.
De leerlingenzorg op de Ichthusschool wordt verzorgd door de intern begeleider. Zij zorgt ervoor
dat alle zorgactiviteiten gecoördineerd en planmatig verlopen, voert groepsbesprekingen, leerlingbesprekingen en maakt analyses van de opbrengsten.
De leerkrachten zorgen voor een groepsoverdracht aan het einde van het schooljaar. Het doel van de groepsoverdracht is het continueren van de individuele leerlingenzorg over de leerjaren heen, zodat nieuwe leerkrachten tegemoet kunnen komen aan de bekende onderwijsbehoefte. De intern begeleider sluit aan om toelichting te geven indien nodig.
Aan de hand van Handelingsgericht werken (HGW) stemmen de leerkrachten hun onderwijs doelgericht af op de individuele onderwijsbehoeften van de (groepen) leerlingen en bepalen zij hoe zij omgaan met verschillen tussen leerlingen.
Als school kijken we hoe de groep reageert op het geboden onderwijs en analyseren we op welke
elementen het onderwijsleerproces kan worden aangepast. Deze aanpak wordt beschreven in het groepsplan. Wij werken binnen de vakgebieden rekenen, spelling, technisch lezen en begrijpend
lezen (groep 1-2 rekenen en taal) met groepsplannen. Dit plan is een beschrijving van effectief
onderwijs voor de groep waarin de leerlingen zijn ingedeeld in hun eigen niveau.
Wij hebben ervoor gekozen om doelen te stellen en elke periode (medio en eind schooljaar) te kijken hoe onze school als geheel, maar ook hoe de afzonderlijke groepen presteren ten opzichte van de landelijke normen m.a.w. er is ook aandacht voor de leerresultaten op basis van (trend)analyses.
Binnen onze school bespreekt de leerkracht met de intern begeleider en de directie de mogelijke
verklaringen van onze resultaten en dit leidt tot de noodzakelijke verbeteracties. Er is sprake van een cyclus.
Met behulp van HGW maakt men het onderwijs als het ware 'passend' voor elke leerling. Vanuit de
visie van HGW worden alle partijen betrokken: school, ouders (ervaringsdeskundigen), leerlingen en eventuele externe adviseurs en specialisten. Deze werkwijze geeft aan hoe de leerkrachten omgaan met verschillen tussen leerlingen.
Wanneer de leerkracht de onderwijsbehoeften van de leerlingen in beeld heeft gebracht, worden zij geclusterd in een groepsplan. Deze clustering is noodzakelijk om het onderwijs uitvoerbaar te houden. Ook het HGW staat in een cyclus. Een cyclus waarin waarnemen, begrijpen, plannen en realiseren centraal staat. In de fase van het waarnemen (signaleren) verzamelen de leerkrachten informatie over de groep op basis van de evaluatie uit een vorig groepsplan en stellen zij de doelen van de daaropvolgende periode vast. Daarop volgt de fase van het begrijpen. In deze fase gaan de leerkrachten de onderwijsbehoeften van de leerlingen verwoorden en omschrijven. Dan is de fase van het plannen aan de orde. De leerlingen met gelijke/vergelijkbare instructie behoeften worden geclusterd, vervolgens wordt het groepsplan door de leerkrachten opgesteld en besproken met de intern begeleider. In de laatste fase is er sprake van uitvoering van het groepsplan. Deze zal vervolgens weer gevolgd worden door de eerste fase, het waarnemen. Hierna worden alle stappen weer opnieuw genomen. We doorlopen deze cyclus twee keer per jaar. De uitvoering hiervan wordt jaarlijks in de jaarplanning opgenomen.
Fase 1: waarnemen/signaleren
Stap 1: signaleren van leerlingen die extra begeleiding nodig hebben
Fase 2: begrijpen/analyseren
Stap 2: benoemen van de onderwijsbehoeften van de leerlingen
Fase 3: plannen
Stap 3: clusteren van leerlingen met vergelijkbare onderwijsbehoeften
Stap 4: opstellen van het groep(s)(-jes)plan
Fase 4: realiseren
Stap 5: uitvoeren van het groep(s)(-jes)plan
Passend Onderwijs gaat uit van de mogelijkheden van een kind en hoe die zo goed mogelijk
kunnen worden ontwikkeld. De school staat hierin centraal. De school heeft de zorgplicht om voor alle kinderen passend onderwijs te bieden. Dit doet de school natuurlijk niet alleen. In het passend
onderwijs wordt nauw samengewerkt met ouders, met andere scholen en de deskundigheid die er
binnen de gemeente aanwezig is.
Wanneer de basisondersteuning voor een leerling niet toereikend is kan worden gedacht aan de inzet van extra ondersteuning. Dit kan binnen de school zelf voorhanden zijn omdat de school zich al in bepaalde ondersteuningsvragen heeft gespecialiseerd. Ook is het mogelijk bij het samenwerkingsverband budget voor een individueel arrangement aan te vragen.
Binnen het cyclisch werken van HGW wordt gedacht vanuit zorgniveaus om een optimale ontwikkeling van onze leerlingen te bewerkstelligen. Een leerling is altijd ingeschaald in één van de zorgniveaus.
Op welk gebied er zorg nodig is kan wel verschillen per leerling. Een leerling kan in principe slechts één niveau per keer omlaag schuiven. Hieronder geven we de vijf verschillende zorgniveaus weer waarin omschreven staat hoe wij als school de begeleiding aan leerlingen vormgeven. Leerlingen worden in een zorgniveau geplaatst als zij 3 maanden op school zijn.
Op onze school werken we met vier zorgniveaus.
1. Zorgniveau 1 (binnen basisondersteuning): De leerling krijgt zorg binnen de groep. De leerkracht biedt onderwijs op maat, gebruik makend van de mogelijkheden die reguliere middelen, methodieken en activiteiten bieden. De leerkracht beslist zelf of er aanpassingen in het programma nodig zijn en hoe deze het best kunnen worden uitgevoerd. De leerkracht kan hiervoor consultatief zijn collega's raadplegen.
2. Zorgniveau 2 (binnen basisondersteuning): De zorg van alleen de leerkracht (zoals in niveau 1) is niet voldoende. Na overleg tussen leerkracht, de intern begeleider en/of andere interne specialisten wordt extra zorg geboden door de leerkracht. De benodigde gegevens worden door de school zelf verzameld en bieden voldoende basis voor handelingsgerichte interventies.
3. Zorgniveau 3 (binnen basisondersteuning): De zorg vanuit niveau 1 en 2 blijkt niet voldoende. In deze fase kan de school met toestemming van ouders beslissen om een intelligentieonderzoek of ander onderzoek af te (laten) nemen. De leerkracht zal in overleg met de intern begeleider en/of andere interne specialisten kijken welke adviezen uit het onderzoek haalbaar zijn binnen de schoolse situatie. Kinderen die hulp krijgen van externen, zoals bijvoorbeeld dyslexiebegeleiding en logopedie, vallen ook in zorgniveau 3. De hulp moet wel onderwijs gerelateerd zijn.
4. Zorgniveau 4 ((mogelijk) buiten basisondersteuning): De school vraagt zich af of ze, gebruik makend van de mogelijkheden die de school binnen de basisondersteuning zelf kan inzetten, nog voldoende kan blijven aansluiten bij de hulpvraag van het kind. Met toestemming van ouders kan de leerling aangemeld worden voor een SOT. Vanuit het SOT kan worden besloten om een arrangement of een toelaatbaarheidsverklaring Speciaal (Basis) Onderwijs aan te vragen. Bij een arrangement blijft de leerling op onze school, maar krijgt de school extra geld vanuit het samenwerkingsverband om de leerling op onze school te begeleiden.
5. Zorgniveau 5: Alle ondersteuning die tot nu toe is ingezet is niet toereikend en overstijgt de basisondersteuning die de school biedt. Ondanks hulp van het SOT, andere externe specialisten, is meer nodig. De school is handelingsverlegen en meer specialistische kennis, een andere leeromgeving, werk-leertempo etc. is noodzakelijk. Het verwijstraject naar S(B)O wordt door IB ingezet, dit alles in het belang van de verdere ontwikkeling van het kind.
Als een kind extra hulp krijgt van bijvoorbeeld een onderwijsassistent, dan worden de ouders daarvan op de hoogte gesteld. Als de school extra onderzoek wil laten plaatsvinden, dan wordt er eerst met de ouders contact opgenomen. Voor iedere stap wordt met hen overlegd en om hun toestemming gevraagd. De eventuele aanmelding voor een kind op een speciale school gebeurt door de ouders. Mocht er sprake zijn van een doubleren of een groep overslaan, dan gebeurt dat ook in overleg met de ouders.