Om te kunnen beoordelen hoe de cognitieve vorderingen van de leerling zijn, worden er regelmatig observaties en toetsen afgenomen. Naast de methode gebonden toetsen nemen we ook de Citotoetsen af.
Deze gegevens en alle andere zaken die voortvloeien uit eventuele speciale leerhulp, groeps- plannen, adviezen van externe hulpverleners, etc., worden vastgelegd in het (digitale-) leerlingvolgsysteem ParnaSys. De ontwikkeling van de leerling kan op deze wijze goed worden gevolgd en eventuele hiaten kunnen tijdig worden gesignaleerd en behandeld.
De ontwikkelingen van de leerlingen uit de groepen 1 en 2 worden gevolgd met het leerlingvolgsysteem Bosos. Door gebruik te maken van Bosos kan de leerkracht komen tot een beredeneerd aanbod door gericht observeren en signaleren en opbrengsten goed in kaart te brengen die specifiek zijn voor de leerlingen. Op deze manier kan de leerkracht het leerstofaanbod aanpassen aan de behoeften van de leerlingen en aan de mogelijkheden van de klas.
Voor de vakgebieden rekenen, spelling en begrijpend en technisch lezen in groep 3 t/m 8 worden methode gebonden toetsen afgenomen en methode onafhankelijke toetsen (CITO). De resultaten worden door de leerkracht op de computer verwerkt in het leerlingvolgsysteem ParnasSys. Op deze wijze ontstaat er een totaalbeeld van de ontwikkeling van het kind dat gedurende de hele schoolcarrière gebruikt wordt. Tijdens de 10-minutengesprekken worden de resultaten/observaties met u besproken en 2 keer per jaar bij het rapport toegevoegd.
In januari en juni worden er in alle groepen Cito-toetsen afgenomen. We bekijken niet alleen de uitslagen van individuele leerlingen, maar analyseren per vakgebied de opbrengsten van elke groep en van de totale school. We zien dan ook hoe de resultaten zich verhouden tot de leeropbrengsten van vergelijkbare scholen in Nederland en bepalen op grond van de uitslagen hoe ons onderwijsaanbod er voor het komende half jaar eruit ziet.
GROEPSBESPREKINGEN
Op onze school worden vijf keer per jaar groepsbesprekingen gehouden, waarvan 2 besprekingen gaan over de Cito-scores. De bespreking wordt gehouden met de intern begeleider en de groepsleerkrachten. In de groepsbespreking evalueert de leerkracht met de intern begeleider de resultaten en plannen van de afgelopen periode. Daarnaast worden de doelen en de zorgleerlingen voor de komende periode besproken. Vanuit deze besprekingen volgen acties en afspraken. Hierbij kunt u denken aan het inschakelen van een interne specialist, een extra leerlingbespreking of dat bepaalde leerstof extra geoefend gaat worden. Tussentijds bewaakt de intern begeleider de afspraken die in de groepsbespreking gemaakt zijn. Alle opvallende zaken uit de groepsbesprekingen worden tijdens het wekelijkse zorgoverleg tussen directie en intern begeleider besproken.